We zijn er trots op dat we met zoveel partners met vergelijkbare doelen een gezamenlijke visie en actieagenda hebben gerealiseerd in 2024.
Katalys is een rijk netwerk van bevlogen en deskundige adviseurs uit heel Nederland, diverse experts van Arcadis en Dirkzwager en gepassioneerde collega’s die zich heel concreet inzetten voor allerlei vraagstukken van initiatieven.
Van oudsher zijn wij de club van het doen. Naast initiatieven staan en hen op basis van behoefte ondersteunen bij het realiseren van hun plannen of ambitie. Juist de intrinsieke motivatie van onze adviseurs, hun grote variatie aan kennis en vaardigheden en de onafhankelijke positie die we hebben, blijkt van grote waarde voor de initiatieven. Zij voelen zich gezien en geholpen, vooral op momenten dat het erg tegenzit. En wij zijn op onze beurt dankbaar dat we zoveel initiatieven een zetje in de goede richting kunnen geven. Met veel respect en bewondering voor de inzet van de initiatiefnemers zelf. Zij zijn de experts en wij leren ontzettend veel van lokale initiatieven. Op een gelijkwaardige manier bouwen we zo aan een samenleving waarin bewoners steeds meer zeggenschap krijgen en verantwoordelijkheid nemen over hun leefomgeving.
In 2024 konden meer dan 250 lokale initiatieven in heel Nederland rekenen op onze ondersteuning. Die bestond uit advies op maat van onze adviseurs, financiering van de collectieve aankoop van grond of pand, de mogelijkheid tot deelname aan ons jaarlijkse programma Kern met Pit of andere programma’s als Warmteboost, en onze workshopweken en bijeenkomsten.
Het jaar 2024 was een bijna even speciaal jaar voor Katalys als 2023, waarin wij ons 135 jarig jubileum vierden en onze naam wijzigden in Stichting Koninklijke Katalys. Met de organisatie van 11 jubileumconferenties (inspiratiemiddagen) investeerden we in de relatie met lokale initiatieven, lokale en provinciale overheden, wijkprofessionals en samenwerkingspartners. Deze reeks bijeenkomsten rondden we in april 2024 af met een slotconferentie in het provinciehuis van Arnhem. Onze nieuwe voorzitter Ahmed Marcouch reikte via digitale weg de publicatie ‘Ruimte maken, waar wachten we op? Samenwerken met bewonersinitiatieven’ uit aan gedeputeerde Dirk Vreugdenhil van de provincie Gelderland. We hebben gemerkt dat deze publicatie bijdraagt aan verdere dialoog over samenwerking tussen overheid, organisaties en bewoners.
Katalys was er in 2024 voor een brede variatie van initiatieven. De aangebrachte focus op Ontmoetingsplekken (binnen en buiten) en Kleinschalige wooninitiatieven werpt zijn vruchten af in de zin dat er een versnelling ontstaat in het samen met initiatieven, Katalys adviseurs, experts en partners leren en verdiepen. Steeds meer Kleinschalige Wooninitiatieven doen een beroep op onze kennis en financieringen. Via het WarmteBoost programma (met dank aan onze partners) bereikten we meer dan 100 ontmoetingsplekken die een advies en/of bijdrage ontvingen voor verduurzaming.
Naast de 1-op-1 ondersteuning en de programma’s die we aanbieden zoals het jaarlijkse Kern met Pit maken we ons samen met de We Doen Het Samen- coalitiepartners sterk voor een meer gelijkwaardige positie van bewonersinitiatieven. We zijn er trots op dat we met zoveel partners met vergelijkbare doelen een gezamenlijke visie en actieagenda hebben gerealiseerd in 2024.
De overvloed aan talenten, competenties en ervaringen van onze adviseurs en experts van Arcadis en Dirkzwager proberen we steeds beter te delen met elkaar. Ten bate van de initiatieven die we ondersteunen en ten bate van de ontwikkeling van iedereen binnen ons Katalys netwerk.
Een van de hoogtepunten dit jaar voor mij was de Katalys Kennisproeverij in oktober, waar de mensen van Katalys samen kwamen, iedereen die het wilde een onderwerp kon agenderen en via een proeftafel kon delen met anderen.
Via de Katalys activiteiten dragen we bij aan krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. Wij geloven dat het potentieel van de samenleving zelf heel groot is. En we zien steeds meer dat bewonersgroepen op allerlei manieren meer verantwoordelijkheid nemen door plannen voor hun eigen leefomgeving te realiseren. Met als gevolg dat gemeenschappen sterker worden, meer aankunnen, bijdragen aan een meer verbonden samenleving en onderling vertrouwen. Ook al zullen initiatiefnemers dit niet altijd zo benoemen. Zij werken ’gewoon’ aan het realiseren van mooie en belangrijke zaken in hun leefomgeving. En dat is vreselijk relevant, verfrissend en hoopvol.